Moringa – zázračný strom

Moringa u nás není zrovna moc známý strom. Nejen že ho v Čechách nemůžete potkat, protože roste pouze v tropických a subtropických oblastech Afriky, odkud se rozšířil také do Asie a Arábie, ale ani se o něm u nás moc nemluví. A to je velká škoda, protože moringa je jedním z nejvýživnějších rostlin na světě, jehož všechny části mají až zázračné účinky na lidské zdraví.

Místní obyvatelé o jeho zázračných účincích vědí moc dobře, proto si tento strom pěstují i na plantážích. V tamním podnebí moringa roste velmi rychle, a může dosahovat poměrně vysoké výšky, proto ho rolníci zkracují tak, aby rostl jako keř. Jeho velké střídavé listy oživují žluté nebo červené voňavé kvítky, ze kterých se po odkvětu stanou plody ve tvaru lusku se semeny velkými jako lískový oříšek. A protože všechny jeho části jsou výživné a léčivé, místní obyvatelé se naučili zužitkovat opravdu vše, co jim tento strom nabízí.

Listy obsahují obrovské množství vitamínů, minerálů i proteinů. Obsahují například vitamín C, betakaroten, vápník, draslík a antioxidanty. Proto jsou listy pro zdejší lidi velmi vydatnou stravou. Jedí je nejen syrové jako součást salátů, ale také vařené v mnoha jídlech, omáčkách i polévkách. Listy navíc suší do zásoby. Sušené se pak drtí na zelený prášek, který se dá koupit i u nás jako přísada do teplých i studených pokrmů, nebo ho seženete v podobě tablet jako doplněk stravy.

Semena – drcená působí jako srážedlo, které umožňuje nečistotám ve vodě usadit se na dně, takže zbytek vody zůstane čistý. Navíc se semena lisují, protože mají vysoký obsah oleje, který se využívá nejen v kuchyni, ale také v kosmetice či k mazání jemných mechanických součástek. Pražená semena jsou navíc velkou pochoutkou.

Plody stejně jako listy obsahují obrovské množství vitamínů, minerálů i protein, proto se hojně využívají v teplé kuchyni.

Květy se přidávají do polévek, nebo se z nich dělají lahodné čaje.

Kořen se díky své ostré chuti používá místo křene.
Moringa je přirozeným zdrojem všech živin, proto se čím dál častěji využívá místo mnohých syntetických doplňků stravy.

Publikováno